Wat is BleachBit?
BleachBit is een gratis programma waarmee rommel op je computer of laptop kan worden opgeruimd. BleachBit ruimt de gebruikelijke internet- en gebruikerssporen op van programma’s als Edge, Firefox, Google Chrome, Opera, Java, VLC, Windows Mediaspeler, Microsoft Office, Windows Defender, Windows Explorer, Teamviewer, Skype, Zoom en ga zo maar door.
Bleachbit heeft zelfs de mogelijkheid bestanden onherstelbaar te vernietigen met de ingebouwde shredder functie. Het kan worden gebruikt in meer dan vijftig talen, waaronder onze taal Nederlands. Door toevoeging van winapp2.ini kan Bleachbit de sporen van meer dan 2400 programma’s opruimen. Het is vergelijkbaar met het bekende CCleaner van Piriform.
Kenmerken
Eenvoudig te bedienen.
Multi-platform: Linux & Windows.
Gratis – geen verborgen kosten achteraf.
Vrij van adware, spyware en malware.
Vertaald naar de volgende talen: Arabisch, Asturisch, Wit-Russisch, Braziliaans Portugees, Bulgaars, Catalaans, Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Kroatisch, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Ests, Faeröers, Fins, Frans, Galicisch, Duits, Hebreeuws, Hindi, Hongaars , Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Koerdisch, Litouws, Nederduits, Maleis, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Servisch, Slowaaks, Sloveens, Spaans, Tamil, Thai en Turks.
Bestanden versnipperen om hun inhoud te verbergen en gegevensherstel te voorkomen.
Overschrijf vrije schijfruimte om eerder verwijderde bestanden te verbergen.
Portable app voor Windows: uitvoeren zonder installatie.
Opdrachtregelinterface voor scripting en automatisering.
Met CleanerML kan iedereen een nieuwe cleaner schrijven met behulp van XML.
Importeer winapp2.ini cleaner-bestanden (een aparte download) waarmee Windows-gebruikers toegang krijgen tot 2400 extra cleaners.
Frequente software-updates met nieuwe functies.
Er is zowel een installer als een 32 & 64bits portable versie beschikbaar. Klik op deze link om naar de download pagina te gaan.
Voor het opschonen van een systeem vinken wij zelf altijd alles aan behalve de Free disk space optie. Aangezien bijna alle systemen van deze tijd gebruik maken van een SSD. Voor SSD’s is deze optie niet noodzakelijk en gewenst.
Waarom je een SSD niet mag defragmenteren
Defragmentatie is voornamelijk bedoeld voor traditionele harde schijven, ook wel bekend als HDD. SSD’s hebben geen last van fragmentatie zoals bij HDD’s wel het geval is. Het is dus ook niet nodig om een SSD te defragmenteren. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de levensduur van de SSD.
Let op:
Het opschonen van je computer of laptop met BleachBit na het lezen van dit artikel is natuurlijk op eigen risico. Maak indien gewenst altijd een back-up van te voren. Om zo achteraf altijd terug te kunnen gaan naar een werkende versie van je OS mocht er onverhoopt iets niet meer werken.