Wat is een CDN?
Een content delivery network (CDN) is een geografisch groep servers die content dicht bij eindgebruikers in de cache opslaat. Een CDN zorgt voor een snelle overdracht van data die nodig zijn voor het laden van internetinhoud, waaronder HTML-pagina’s, JavaScript-bestanden, stylesheets, afbeeldingen en video’s. De populariteit van CDN-services blijft groeien en tegenwoordig wordt het grootste deel van het webverkeer bediend via CDN’s, inclusief verkeer van grote sites zoals Facebook, Netflix en Amazon.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een CDN?
Hoewel de voordelen van het gebruik van een CDN variëren afhankelijk van de grootte en behoeften van een website, kunnen de belangrijkste voordelen voor de meeste gebruikers worden opgesplitst in aantal verschillende componenten:
Snelheid
Verbetering van de laadtijden van je website of webshop. Door inhoud dichter bij de websitebezoekers te verspreiden door gebruik te maken van een nabijgelegen CDN-server (naast andere optimalisaties), ervaren je bezoekers snellere laadtijden van pagina’s. Aangezien je bezoekers meer geneigd zijn weg te klikken van een langzaam ladende site, kan een CDN de bouncepercentages verlagen en de hoeveelheid tijd die ze op je site doorbrengen verhogen. Met andere woorden, een snellere website betekent dat meer bezoekers langer blijven hangen.
Bandbreedte
Bandbreedte voor webhosting is een primaire kostenpost voor hosting providers. Door caching en andere optimalisaties kunnen CDN’s de hoeveelheid gegevens die een origin-server moet leveren verminderen, waardoor de hostingkosten voor website-eigenaren worden verlaagd.
Verhogen van de beschikbaarheid en redundantie van inhoud
Grote hoeveelheden verkeer of hardwarestoringen kunnen de normale werking van de website onderbreken. Dankzij een CDN kan een website meer verkeer aan en is het beter bestand tegen hardwarestoringen dan de oorspronkelijke webservers.
Websitebeveiliging
Een CDN kan de beveiliging verbeteren door DDoS-mitigatie, verbeteringen aan beveiligingscertificaten en andere optimalisaties te bieden. Een correct geconfigureerd CDN kan ook helpen websites te beschermen tegen enkele veelvoorkomende kwaadaardige aanvallen, zoals Distributed Denial of Service (DDOS)-aanvallen.
Hoe stel ik een CDN in?
Via ons controlepaneel kan je een CDN bestellen voor jouw favoriete CMS, denk hier aan PrestaShop of WordPress. Na het bestellen maken wij de CDN aan op de gewenste domeinnaam. Het kan even duren voordat de CDN online is, we zullen je hierover netjes informeren. Bekijk deze handleiding om de CDN in te stellen op PrestaShop. Of deze handleding voor WordPress.